Ky është vendi më i lumtur në botë për vitin 2022

By

Humbjet shkatërruese të jetëve dhe pasiguria në rritje e kanë vënë botën shumë në avantazh, por ka pak lajme të mira për njerëzimin: Dashamirësia po rritet globalisht.

Ky është një nga gjetjet kryesore të Raportit Botëror të Lumturisë, një botim i Rrjetit të Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së që bazohet në të dhënat e anketave globale nga njerëz në rreth 150 vende.

Duke shënuar 10 vjetorin e tij, raporti shqyrton lumturinë në mbarë botën — kombet më të lumtura, ato në fund të shkallës së lumturisë dhe gjithçka në mes, plus faktorët që priren të çojnë në lumturi më të madhe.

Kombi më i lumtur në botë është Finlanda.

Për të pestin vit radhazi, Finlanda është vendi më i lumtur në botë, sipas renditjes së Raportit të Lumturisë Botërore bazuar kryesisht në vlerësimet e jetës nga Sondazhi Botëror i Gallup.

Vendi nordik dhe fqinjët e tij, Danimarka, Norvegjia, Suedia dhe Islanda të gjitha shënojnë shumë mirë në masat që përdor raporti për të shpjeguar gjetjet e tij: jetëgjatësi e shëndetshme, PBB për frymë, mbështetje sociale në kohë telashe, korrupsion i ulët dhe besim i lartë shoqëror, bujari në një komunitet ku njerëzit kujdesen për njëri-tjetrin dhe liri për të marrë vendime kyçe të jetës.

Danimarka vjen në vendin e dytë në renditjen e këtij viti, e ndjekur nga Islanda në vendin e tretë. Suedia dhe Norvegjia janë respektivisht në vendin e shtatë dhe të tetë.

Zvicra, Holanda dhe Luksemburgu zënë vendet nga 4 deri në 6, me Izraelin në vendin e 9-të dhe Zelandën e Re që përmbyll 10-shen e parë.

Kanadaja (nr. 15), Shtetet e Bashkuara (nr. 16) dhe Mbretëria e Bashkuar (Nr. 17) hynë të gjitha në top 20. /Prive.al

Artikuj të ngjashëm