Kur bëhet fjalë për syze dielli, për shëndetin tuaj nuk duhet të kurseni paratë!

By

palë syze dielli duken kaq të thjeshta — janë dy copa xhami të lyer ose plastike në një lloj kornize plastike ose metalike. Sa më e drejtpërdrejtë mund të bëhet diçka? Rezulton se ka shumë gjëra të ndryshme që mund të bëni me dy copa xhami dhe këto gjëra mund të kenë një efekt të madh tek ju kur përdorni lentet.

Siç do ta shihni në këtë artikull, me të vërtetë ka një ndryshim midis syzeve të diellit të ndryshme.

Ka katër gjëra që një palë syze dielli të mira duhet të bëjnë për ju:

  • Syzet e diellit sigurojnë mbrojtje nga rrezet ultravjollcë në rrezet e diellit. Drita ultraviolet (UV) dëmton kornenë dhe retinën. Syzet e mira të diellit mund të eliminojnë plotësisht rrezet UV.
  • Syzet e diellit sigurojnë mbrojtje nga drita e fortë. Kur syri merr shumë dritë, ai natyrshëm mbyll irisin. Pasi të ketë mbyllur irisin aq sa mundet, hapi tjetër është shikimi i syrit. Nëse ka ende shumë dritë, siç mund të ketë kur rrezet e diellit reflektohen nga bora, rezultati është dëmtimi i retinës. Syzet e mira të diellit mund të bllokojnë dritën që hyn në sy deri në 97 për qind për të shmangur dëmtimin.
  • Syzet e diellit sigurojnë mbrojtje nga shkëlqimi. Sipërfaqe të caktuara, si uji, mund të reflektojnë shumë dritë dhe pikat e ndritshme mund të shpërqendrojnë ose mund të fshehin objekte. Syzet e mira të diellit mund ta eliminojnë plotësisht këtë lloj shkëlqimi duke përdorur polarizimin (ne do ta diskutojmë polarizimin më vonë).
  • Syzet e diellit eliminojnë frekuenca specifike të dritës. Disa frekuenca të dritës mund të turbullojnë shikimin, dhe të tjera mund të rrisin kontrastin. Zgjedhja e ngjyrës së duhur për syzet tuaja të diellit i lejon ato të funksionojnë më mirë në situata specifike.

Kur blini një palë syze dielli të lira, shpesh hiqni dorë nga të gjitha këto përfitime dhe madje mund t’i përkeqësoni gjërat. Për shembull, nëse syzet tuaja të diellit nuk ofrojnë mbrojtje UV, ju rritni ekspozimin tuaj ndaj rrezeve UV. Syzet e lira të diellit bllokojnë një pjesë të dritës, duke bërë që irisi juaj të hapet për të lejuar më shumë dritë të hyjë. Kjo lejon gjithashtu më shumë dritë UV, duke rritur dëmtimin që drita UV mund të shkaktojë në retinë.

Artikuj të ngjashëm