Kjo është mënyra se si stërvitjet mund ta rrisin fuqinë e trurit tuaj

By

Të gjithë e dimë se ushtrimet janë të mira për shëndetin tonë fizik, dhe vitet e fundit më shumë njerëz po zbulojnë se si lëvizja mund të ketë një ndikim transformues edhe në shëndetin tonë mendor. Ajo që dihet më pak është se si fitnesi mund të rrisë fuqinë e trurit tuaj.

Por një studim i ri i porositur nga Asics ka zbuluar se stërvitja mund të përmirësojë ndjeshëm funksionin kognitiv.

Profesori Brendon Stubbs ftoi 77 lojtarë konkurrues nga e gjithë bota, të cilët më parë nuk bënin asnjë ushtrim për të marrë pjesë në një program ushtrimesh katërmujore. Nën drejtimin e një trajneri, pjesëmarrësit – të specializuar në lojëra të tilla si shahu, mahjong dhe sportet – morën pjesë në seancat e stërvitjes kardio me ndikim të mesëm dhe të forcës, duke zhvilluar deri në 150 minuta aktivitete në javë.

Katër nga lojtarët u ndoqën nga një ekip kamerash për filmin dokumentar Mind Games, The Experiment.

“Ne zbuluam se stërvitja në këtë popullatë vërtet të specializuar kishte një ndikim domethënës në funksionin kognitiv të njerëzve – përgjithësisht një rritje prej 10%,” thotë Stubbs, i cili mati aftësitë e lojtarëve për zgjidhjen e problemeve, kujtesën afatshkurtër dhe funksionin ekzekutiv, që do të thotë aftësinë për të mashtruar si dhe atë prioritizuar detyrat.

Përmirësime u panë edhe në lojërat e tyre. “Renditja kombëtare e njerëzve u rrit mesatarisht me 50% dhe renditja ndërkombëtare u rrit me 75%”, thotë ai, raporton The Independent, transmeton Klankosova.tv.

“Ka shumë përfitime të njohura të ushtrimeve në tru, duke filluar nga ulja e stresit dhe ankthit, përmirësimi i energjisë, vëmendjes dhe fokusit, përmirësimi i kujtesës dhe reduktimi i plakjes së trurit dhe kushteve neurodegjenerative të lidhura,” thotë Dr Emer MacSëeeney, CEO dhe konsulent. neuroradiolog në Re:Cognition Health (recognitionhealth.com).

“Ushtrimi fizik ka treguar gjithashtu se rregullon metabolizmin e glukozës në tru, i cili ndikon në funksionin fiziologjik të trurit dhe gjenerimin e neurotransmetuesve”.

Shkencëtarët nuk e dinë me siguri pse stërvitja dhe aftësitë njohëse janë të lidhura, por studimet e skanimit të trurit sugjerojnë se kur rrahjet tona të zemrës rriten, formohen rrugë të reja nervore që lidhin zonat e trurit të lidhura me gjëra të tilla si zgjidhja e problemeve, kujtesa dhe emocionet, transmeton Klankosova.tv.

“Sa herë që angazhoheni në stërvitje, zhvillohen dhe forcohen rrugë të reja”, thotë Stubbs. “Ashtu si muskujt tuaj, sa më shumë t’i përdorni këto rrugë, aq më të fortë bëhen në një afat të shkurtër. Dhe në terme afatgjate, aq më shumë rriten edhe këto zona”.

Artikuj të ngjashëm