Këto janë zbulimet e shqiptarëve që njihen në të gjithë botën!

By

Ferid Murat

Ndoshta shkencëtari më i famshëm shqiptar i gjallë. Atij i njihet merita për zbulimin e mekanizmit pas barnave, përfshirë Viagrën. Megjithëse interesi i tij është më shumë në zbulimin e trajtimeve për çrregullimet kardiovaskulare, kontributet e tij i dhanë atij Çmimin Nobel në Fiziologji dhe Mjekësi.

Hasan Masurica

Ai ishte një polimat shqiptar që jetonte në Maqedoninë e Veriut të sotëm, i cili krijoi një nga aeroplanët e parë fluturues bazuar në modelet e vizatuara nga Leonardo Da Vinci, megjithëse qartësisht shpikja e tij nuk u përdor nga të tjerët dhe merita i jepet vëllezërve Wright. Ai shpiku gjithashtu një mitraloz të cilin Sulltani osman planifikoi ta prodhonte në masë, por këto plane u ndërprenë pasi ai filloi të frikësohej se shpikja e tij do të përdorej kundër bashkatdhetarëve të tij shqiptarë. Ekzistojnë disa spekulime se skemat për këtë dizajn të armës u morën nga forcat ballkanike që kishin mundur Perandorinë Osmane në vitin 1912 dhe më vonë u përdorën për dizajnet e armëve ruse që çuan në AK-47 (nuk është konfirmuar).

Rifat Gjota

Ai është një elektroinxhinier shqiptar nga Kosova, i cili shpiku Generators and Electromotors Gjota, për të cilat ka një patentë në SHBA. Shpikja e tij përdoret edhe sot, veçanërisht në fabrikat në Kosovë.

Gjon Mili

I njohur më së miri për fotografinë e tij të Pablo Picasso-s, ai ishte gjithashtu një inxhinier duke u trajnuar me një diplomë nga Instituti i Teknologjisë në Massachusetts dhe një pionier në teknologjitë fotografike. Nëpërmjet eksperimenteve me Harold Edgerton në MIT ai zhvilloi dritat me fije tungsteni për fotografinë me ngjyra; risitë e mëtejshme në imazhet stroboskopike dhe stop-action e sollën veprën e tij në vëmendjen e Life.

Jan Kukuzeli

Kompozitor bizantin i trashëgimisë shqiptaro-bullgare nga Durrësi. Ai ishte një muzikant i preferuar i Perandorit Bizantin dhe shquhej për zërin e tij të talentuar, “engjëllor”. Kontributi i tij më i famshëm është shpikja e “sistemit të rretheve muzikore” ose pentagramit muzikor, i cili ndikoi në zhvillimin e sistemit perëndimor të notimit muzikor. Ai konsiderohet si një shenjt nga Kisha Ortodokse Shqiptare, Bullgare dhe Greke. /Prive.al

Artikuj të ngjashëm