Fuqia e kinemasë: Filmat të cilët ndryshuan mënyrën se si njerëzit mendojnë

By

Kinema dhe ndryshimet shoqërore kanë vepruar dorë më dorë që nga kur mediumet u popullarizuan.

Tregimi i një historie të fuqishme në ekran ka pasur gjithmonë një mënyrë për të ndikuar tek njerëzit për ndryshim dhe, nga ana tjetër, duke mobilizuar një vend të tërë drejt zhvendosjes së prioriteteve.

Nëse vetëm si në aspektin kreativ  apo aspektin socio-ekonomik, filmat kanë qenë një forcë shtytëse prapa progresit në të gjithë historinë tonë. Si e kanë arritur këtë?

Për të kuptuar përgjigjen për këtë, ne duhet të patjetër vetëm filmat që tronditën më së shumti themelet e botës.

Ndryshimi i klimës ka qenë gjithmonë një temë debatuese e nxehtë si brenda komunitetit shkencor dhe më gjerë. Ndërsa një pjesë e madhe e shkencëtarëve pajtohen se njerëzit po shkaktojnë një zhvendosje globale masive në temperatura, ekziston ende një grup i vogël që argumenton me forcë kundër kësaj. Por, para dokumentarit Inconvenient Truth të vitit 2006, ndryshimi i klimës ishte shumë larg një teorie popullore të zakonshme.

Në vitin 1993, si komuniteti LBGT dhe epidemia e AIDS nuk u pranuan gjerësisht nga shoqëria jonë. Homoseksualët ekzistuan kryesisht në dollap, që të mos përballeshin me diskriminim nga miqtë, familja dhe kolegët e tyre. Kjo çoi në shumë ide të gabuara në lidhje me HIV / AIDS, dhe mënyra të ndryshme përhapjen e sëmundjes përmes komunitetit homoseksual. Newsworks përshkruan ndryshimin masiv që erdhi si rezultat i portretizimit Philadelphia të një burri homoseksual me AID, duke vënë në dukje se “përpjekjet e vazhdueshme të aktivistëve të AIDS dhe përkrahja federale dhe private për HIV (që) gjithashtu e bënë më të lehtë për njerëzit që të merrnin mjekim të duhur dhe të jetonin jetë normale.”

Është e lehtë për të marrë peizazhin modern të sci-fi dhe efekte speciale si të mirëqena. CGI është bërë më pak një mjet për prodhuesit e talentuar të filmave dhe më shumë si një patericë për krijuesit më pak të aftë, duke u kritikuar si nga audienca ashtu dhe nga kritikët e filmit. Por gjërat nuk ishin gjithmonë në atë mënyrë. Më parë në 1902, nuk kishte gjë të tillë si efekte speciale, aq më pak filma shkencorë. A trip to the Moon paraqiste në mënyrë të dukshme të dyja ato, me një dorë që revolucionarizoi industrinë e filmit.

Asnjë punë nuk është më ikonike dhe universale se sa Citizen Kane i Orson Welles. Sot, filmi është mbajtur si paragjella e filmave të përsosur, dhe në shumë qarqe, konsiderohet gjerësisht si filmi më i madh i bërë ndonjëherë.  Shumë prej teknikëve kinematografike të punësuar nga drejtuesit më vizionarë të sotëm vijnë drejtpërdrejt nga mendja e Welles, duke e bërë këtë film  punën më të rëndësishme të gjeneratës së tij.

 

Artikuj të ngjashëm