Fanse të grimit, ja kur është koha që t’i hidhni në plehra produktet që përdorni

By

E keni maskarën që  nga vera e kaluar? Koha për ta hedhur atë!

Ai buzëkuqi i bukur që e bleve për festën e Vitit të Ri 2017? Me shumë gjasë që nuk duhet ta përdorni më. Ashtu si barnat në kabinetin tuaj të ilaçeve, përbërja e tyre ka një datë skadimi.

Këtu është udhëzuesi ynë për atë që duhet të mbani dhe kur duhet të hidhni dhe të zëvendësoni secilin nga produktet e juaja të bukurisë.

Maskara

Jetëgjatësia mesatare: katër deri në gjashtë muaj

Ndërrojeni maskarën tuaj çdo katër deri në gjashtë muaj ose sapo të fillojë të mbajë erë të çuditshme (mendoni: sikur kur plastika digjet) dhe depoziton grumbuj më shumë se ngjyrë në qerpikët tuaj, thotë Jeannette Graf, MD, një dermatologe në Great Neck, Nju Jork. Mos anashkaloni këtë këshillë me produktet e syve – formulat e skaduara mund të shkaktojnë infeksione dhe puçrra në kapak të syve që populli i quan urxulla. Kur blini një tub të ri, bëni gjithçka që ju mund ta mbroni nga bakteret. Mbylleni fort pas çdo përdorimi, shmangni pompimin e shkopit brenda dhe jashtë, dhe asnjëherë mos e ndani me askënd.

Fondatina

Jetëgjatësia mesatare: një vit

Shumica e formulave – lëngje, kremra dhe kompakte – mund të zgjasin deri në një vit nëse mbahen nga rrezet e diellit direkte dhe larg ngrohësve. Por sapo fondatina juaj fillon të ndahet, kremi juaj trashet, ose ngjyra juaj kompakte zhvillon një aromë gome, është koha  për ta hedhur atë. Për të zgjatur jetën e fondatinës suaj, përdorni një shtupë pambuku për ta marrë në shishe. Përdorni një kompakt? Lani brushën ose sfungjerin çdo dy javë.

Blush dhe hijet e syve

Jetëgjatësia mesatare: një deri në dy vjet

Presim që kremrat të zgjasin një vit, pluhurat e faqeve dhe syve rreth dy vite. Nëse pluhuri juaj zhvillon një kore të bardhë ose fillon të shkërmoqet para kësaj kohe, hiqni atë. “Kremrat kanë tendencë të trashen dhe mbajnë erë të çuditshme,” thotë Dr Graf. Këshilla të tjera të zgjatjes së jetës zbatohen – shtrëngoni kapakun dhe shmangni nxehtësinë dhe rrezet e diellit. Gjithashtu mund të mbroni pluhurat duke i mbajtur ato të thata dhe duke i ruajtur në një vend tjetër përveç banjës, ku lagështia mund të ndikojë në cilësinë të tyre.

Buzëkuqi

Jetëgjatësia mesatare: tetë muaj

Nëse nuk bëhet i zbehtë, ka erë të butë, ose aplikohet në buzë, mund të përdorësh me siguri buzëkuq për të paktën tetë muaj. Natyrisht, nëse buzëkuqi ju shkakton ndonjë puqërr një lloj tjetër të infeksionit, putheni atë lamtumirë!

Brushat e grimit

Jetëgjatësia mesatare: një vit ose më shumë, në varësi të llojit

Brushat me qime natyrale – ato që përdorni për produktet me pluhur – mund të zgjasin pothuajse një jetë, nëse kujdeseni për to. Lani ato një herë në javë me sapun të butë dhe me ujë të ngrohtë dhe pastaj vendosni në një tryezë të thatë me fundin e furçës që varet nga lartë. Furçat sintetike, të përdorura për kremra, zgjasin vetëm rreth një vit dhe duhet të pastrohen së paku dy herë në javë me një pastrues me bazë alkooli. Hidhni kur ato fillojnë të lëshojnë qime, bëhen të ngurtë ose kur nuk aplikon hijet e syve në mënyrë të barabartë.

Burimi: Health.com

Artikuj të ngjashëm