Duke u rritur në kohë pandemie: Si ndikojnë maskat dhe mbylljet në zhvillimin e fëmijëve?

By

Gjatë gjithë pandemisë, ne jemi mësuar të mbajmë maska fytyre – dhe për të kuptuar njëri-tjetrin kemi filluar të bëjmë gjeste më shumë, duke parë më nga afër në sytë e njëri-tjetrit, ose thjesht duke folur me zë më të lartë.

Por si po përshtaten foshnjat dhe fëmijët e vegjël? Si po ndikon e gjithë kjo në zhvillimin e tyre njohës dhe përvetësimin e gjuhës?

“Nëse vendosim një maskë, tingulli që foshnjat dëgjojnë mund të mbyten dhe ata gjithashtu nuk mund të shohin buzët dhe shprehjet tona të fytyrës. Kështu që pa dyshim që do të ketë një ndikim në zhvillimin e gjuhës”, tha Janette Chow, një studiuese në Oksford Departamenti i Universitetit të Psikologjisë Eksperimentale dhe një ekspert në përvetësimin e gjuhës foshnjore.

“Ajo që ne nuk e dimë është sa i madh është ky ndikim dhe sa i qëndrueshëm është, sepse foshnjat, në fund të fundit, janë akoma të ekspozuar ndaj prindërve dhe vëllezërve të tyre, nëse kanë ndonjë,” i tha ajo Euronews, transmeton Klan Kosova.

Si një e tërë, maskat dhe bllokimet mund të kufizojnë si sasinë ashtu edhe cilësinë e ekspozimit që fëmijët kanë ndaj gjuhës dhe kryesisht u takon prindërve që të përpiqen ta kompensojnë atë, shtoi Chow.

“Ndërveprimi është thelbësor si prind. Ne duhet thjesht të hapim mëngët dhe në fakt të angazhohemi me fëmijët tanë përveç luajtjes së zakonshme me ta dhe leximit të tyre. Dhe mund të na duhet të gjejmë zgjidhje më krijuese.”

Artikuj të ngjashëm