Disa arsye pse të lindurit në nëntor janë specialë!

By

1. Ata kanë tendencë të jenë më të mëdhenj

Fëmijët e lindur në këtë kohë të vitit kanë tendencë të jenë më të mëdhenj gjatë lindjes – dhe gjatë gjithë fëmijërisë – sesa ata të lindur gjatë verës.

Hulumtimet nga Harvardi tregojnë se fëmijët e lindur në muajt më të freskët kanë tendencë të jenë edhe më të rëndë dhe më të gjatë në moshën shtatë vjeç.

2. Ka të ngjarë të jenë sportistë të mirë

Një studim i aftësisë atletike në fëmijët e shkollës, zbulon se ata të lindur në nëntor janë ndër më të prirurit nga atletika. Fëmijët e lindur gjatë këtij muaji shpesh performonin 10 deri 15% më mirë sesa bashkëmoshatarët e tyre në testet e aftësive atletike.

3. Ata kanë më shumë të ngjarë të shkojnë për të fjetur më herët

Kërkimet kanë treguar që fëmijët e lindur në pranverë dhe verë në përgjithësi shkojnë në shtrat më vonë se ata të lindur në vjeshtë dhe dimër. Shkenca sugjeron që foshnjat e nëntorit nuk kanë aq shumë gjasa të jenë bufat e natës sikurse bashkëmoshatarët e tyre të lindur në pranverë (që është një lajm i mirë për prindërit që presin që tashmë ndihen të lodhur).

4. Ka të ngjarë të jenë të majtakë

Sipas hulumtimeve të dalë nga Universiteti i Vjenës, djemtë e lindur nga nëntori deri në janar kanë më shumë të ngjarë se foshnjat e tjera të mbeten majtak. Një studim i 13,000 të rriturve zbuloi, 7.5% e grave dhe 8.8% e burrave ishin majtakë. Kur shikuan datat e lindjes së meshkujve, studiuesit zbuluan se numri më i madh i ditëlindjeve mesatare të majtakë ra midis Halloween dhe Vitit të Ri.

5. Ata kanë një rrezik më të ulët për disa sëmundje

Një studim nga Britania e Madhe zbuloi se një ditëlindje nëntori mund të zvogëlojë shanset e një personi për të zhvilluar sëmundje imune, përfshirë sklerozën e shumëfishtë. Lidhja mendohet se ka të bëjë me nivelin e vitaminës D në shtatzani, pasi fëmijët e lindur në nëntor kanë përfituar nga rrezet e diellit gestacional.

Dhe një bonus: Ata kanë më shumë të ngjarë të jetojnë më gjatë

Sipas hulumtimeve nga Universiteti i Chicagos, fëmijët e lindur në nëntor kanë më shumë të ngjarë të shohin ditëlindjen e tyre të 100-të sesa ata të lindur në muajt e tjerë. Rezultatet e studimit sugjerojnë se kushtet e mjedisit në jetën e hershme mund të kenë efekte afatgjata, shënimi i autorit të studimit.

Shkenca vërteton se një datë e caktuar e nëntorit do të thotë që fëmija juaj do të jetë i ndryshëm sesa nëse ata do të kishin lindur në çdo kohë tjetër të vitit.

Artikuj të ngjashëm