Dëshironi të jeni më të lumtur, më të shëndetshëm dhe më të pasur? Ja çfarë thotë shkenca

By

Shkruar nga Jeff Haden për revistën “Inc.”

Imagjinoni veten 10 ose 20 vjet në të ardhmen. Jo fizikisht – sepse unë 40-vjeçar nuk do të isha i lumtur me veten si 60-vjeçar – por për sa i përket asaj se kush je brenda.

Mënyra se si i përgjigjeni kësaj pyetjeje ju vendos në një nga dy kampet bazë.

Disa njerëz e shohin veten në thelb të njëjtë: vendi ku jetoni mund të ndryshojë, profesioni juaj mund të ndryshojë, rrethanat tuaja mund të ndryshojnë, por thellë brenda ju e shihni veten afërsisht të njëjtë. Siç thonë psikologët socialë, ju supozoni një vazhdimësi të fortë midis jush sot dhe 20 vjet nga tani.

Të tjerët e shohin veten e tyre të ardhshme si shumë të ndryshme nga ajo që janë sot. Ata shohin pak lidhje apo vazhdimësi. Ata supozojnë – ose të paktën shpresojnë – se një ditë do të bëhen shumë të ndryshëm

Supozimi im është se ju e shihni se ku po shkon kjo: Njerëzit që mendojnë se vetja e tyre e ardhshme do të jetë shumë e ndryshme, priren të jenë më pak “përgjegjës” për sa i përket sjelljes.

Hulumtimi vërteton këtë supozim. Një studim tregon se njerëzit me “vazhdimësi të tanishme-të ardhme” më të madhe priren të ushtrojnë më shumë. Një tjetër tregon se ata njerëz priren të jenë më të kujdesshëm financiarisht dhe kanë më shumë gjasa të kursejnë para. Një tjetër tregon se ata njerëz priren të sillen më etikë, si personalisht ashtu edhe profesionalisht.

Një tjetër tregon se shkalla e vazhdimësisë që ndjeni me veten tuaj të ardhshme mund të parashikojë në fakt kënaqësinë dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme të jetës 10 vjet më vonë.

Siç shkruajnë studiuesit:

Ku njerëzit janë të lidhur më mirë me veten e tyre të ardhshme, ata kanë një aftësi të zgjeruar për të njohur pasojat e vendimeve të tyre të ditëve të sotme në veten e tyre të ardhshme.

Dhe kjo do t’i ndihmojë ata të vënë frenat ndaj këtyre sjelljeve.

Intuitivisht kjo ka kuptim. Kur isha i ri, mendoja se e ardhmja ime do të ishte disi ndryshe: se ai do të vendoste të bëhej në formë. Ose kurseni për pension. Ose thjesht hiq dorë nga aktrimi si i tillë.

Kush isha atëherë dhe kush do të isha një ditë? Shkëputje e madhe.

Megjithatë, ngadalë kuptova se ajo që bëra sot ndërtoi themelin për atë që do të bëhesha. Ajo që do të isha në 10 apo 20 vjet do të ishte akumulimi i veprimeve që do të bëja në vitet në vijim.

Që një ditë të jem i aftë, relativisht i sigurt financiarisht, ose shumë më pak i çoroditur – kush do të isha do të ishte rezultat i zgjedhjeve që bëja në baza ditore.

Zgjedhje që ose do të funksiononin për ose kundër shpresave të mia për mua në të ardhmen.

Sepse qëndrueshmëria, jo intensiteti, është ajo që prodhon rezultate afatgjata.

Dëshironi një ditë të jeni një sipërmarrës i suksesshëm? Ju nuk do të arrini atje duke supozuar se një ditë do të jeni me magji. Ajo që bëni tani – fitimi i aftësive, krijimi i lidhjeve, analizimi i mundësive, etj. – do të grumbullohet me kalimin e kohës dhe do t’ju ndihmojë të arrini atje.

Dëshironi të humbni peshë? Zgjedhjet që bëni tani — duke përmirësuar dietën tuaj, duke ushtruar më shumë, etj. — do të grumbullohen me kalimin e kohës dhe do t’ju ndihmojnë të arrini atje.

Nëse shpresoni se vetja juaj e ardhshme do të jetë më e zgjuar, ose më e sjellshme, ose më e pasur, ose më bujare, ose më e suksesshme – çfarëdo që të imagjinoni të jetë e ardhmja juaj – shikojeni atë person jo si një të huaj, por në thelb si personin që jeni. sot.

 

Artikuj të ngjashëm