Cristiano Ronaldo lirohet nga akuzat për përdhunim të vitit 2009

By

Një grua nga Nevada ka humbur ofertën e saj në një gjykatë amerikane për të detyruar yllin e Manchester United, Cristiano Ronaldo që të paguajë miliona dollarë, më shumë se 375,000 dollarë që ajo mori pasi pretendoi se Ronaldo e përdhunoi atë në Las Vegas në vitin 2009.

Një gjykatëse e qarkut amerikan në Las Vegas Jennifer Dorsey, e përjashtoi çështjen nga gjykata të premten për të ndëshkuar avokaten e gruas, Leslie Mark Stovall, për “sjellje të keqbesimit” dhe përdorimin e dokumenteve të zbuluara dhe të vjedhura që detajojnë diskutimet midis Ronaldos dhe tij. 

Në një urdhër prej 42 faqesh, Dorsey tha se Stovall e kishte njollosur çështjen përtej shpengimit. Ajo tha gjithashtu se rrëzimi i një çështjeje pa asnjë mundësi për të paraqitur sërish ishte një sanksion i rëndë, por Ronaldo ishte dëmtuar nga sjellja e Stovall.

“Unë konstatoj se prokurimi dhe përdorimi i vazhdueshëm i këtyre dokumenteve ishte keqbësim, dhe thjesht skualifikimi i Stovall nuk do ta shërojë paragjykimin ndaj Ronaldos, sepse dokumentet e përvetësuara dhe përmbajtja e tyre konfidenciale janë gërshetuar në vetë strukturën e pretendimeve të [paditëses Kathryn] Mayorga. ”, thuhej në vendim.

“Meritohen sanksione të ashpra”.

Associated Press në përgjithësi nuk përmend emrat e njerëzve që thonë se janë viktima të sulmeve seksuale, por Mayorga dha pëlqimin për ta bërë publik emrin e saj.

Dorsey sinjalizoi në fillim të këtij viti se ishte gati t’i jepte fund çështjes pasi Stovall nuk arriti të përmbushte një afat në ofertën e tij për më shumë se 25 milionë dollarë dëmshpërblim bazuar në pretendimet se Ronaldo ose bashkëpunëtorët e tij shkelën një marrëveshje konfidencialiteti të vitit 2010 duke lënë raportet në lidhje me të të shfaqen në Evropë.

Padia civile e Mayorga – e paraqitur në vitin 2018 në gjykatën shtetërore dhe u transferua në gjykatën federale në 2019 – pretendoi se Ronaldo ose bashkëpunëtorët e tij shkelën marrëveshjen e konfidencialitetit përpara se gazeta gjermane e lajmeve Der Spiegel të botonte një artikull të titulluar ‘Sekreti i Cristiano Ronaldos’, bazuar në dokumentet e marra nga “portali i sinjalizuesit Football Leaks”.

Ekipi ligjor i Ronaldos fajësoi raportet për rrjedhjet elektronike të të dhënave nga firmat ligjore dhe subjektet e tjera. Informacioni i pretenduar i Christiansen ishte ndryshuar ose fabrikuar.

Mayorga është një ish-modele dhe mësuese. Padia e saj tha se ajo u takua me Ronaldon në një klub nate dhe shkoi me të dhe njerëz të tjerë në hotelin e tij, ku ajo pretendoi se ai e kishte sulmuar atë në një dhomë gjumi. Ajo ishte 25 vjeç në atë kohë. Ai ishte 24 vjeç. Ekipi ligjor i Ronaldos nuk kundërshton që Ronaldo u takua me Mayorga dhe ata bënë seks në qershor 2009, por pohon se ishte konsensuale.

Mayorga shkoi në policinë e Las Vegasit, por hetimi u pushua sepse ajo as nuk e identifikoi sulmuesin e saj të supozuar dhe as nuk tha se ku ndodhi ngjarja, thanë policia dhe prokurorët.

Ronaldo, tani 37 vjeç, është një nga yjet e sportit më të paguar në botë, duke luajtur për Manchester United dhe Portugali. Ai ka luajtur për Real Madridin dhe ka kaluar disa vite në Itali, me Juventusin në Torino.

Policia e Las Vegas rihapi hetimin e saj për përdhunim pasi u ngrit padia e Mayorga-s, por prokurori i qarkut të qarkut Clark, Steve Wolfson, vendosi të mos ndiqte akuza penale. Prokurori publik i zgjedhur në Las Vegas tha se kishte kaluar shumë kohë dhe provat e dështuara për të treguar se akuza e Mayorga mund t’i provohej një jurie.

Stovall pohoi se Mayorga nuk e prishi marrëveshjen për paratë e heshtura. Padia e saj kërkoi ta anulonte atë, duke akuzuar Ronaldon dhe “rregulluesit” e mbrojtjes së reputacionit për konspiracion, shpifje, shkelje të kontratës, detyrim dhe mashtrim. Në dokumentet e depozituara vitin e kaluar, Stovall llogariti dëmet në 25 milionë dollarë plus tarifat.

Avokatja argumentoi se Mayorga kishte aftësi të kufizuara në të mësuar si fëmijë dhe ishte aq e presionuar nga avokatët dhe përfaqësuesit e Ronaldos, saqë ajo nuk ishte në gjendje të pranonte të hiqte dorë nga ankesa e saj penale dhe të pranonte 375,000 dollarë në gusht 2010.

Dorsey ndoqi rekomandimet nga një gjykatës i magjistraturës amerikane, Daniel Albregts, që çështja të pushohej për keqbesim, “sjellje të papërshtatshme” nga Stovall dhe mbështetje në dokumente të zbuluara dhe të vjedhura.

“Nuk ka asnjë mënyrë të mundshme që kjo çështje të vazhdojë kur gjykata nuk mund të tregojë se cilat argumente dhe dëshmi bazohen në këto dokumente të privilegjuara,” tha Albregts në një raport të tetorit 2021.

Stovall “veproi me keqbesim duke kërkuar, marrë dhe përdorur dokumentet e Football Leaks për të ndjekur penalisht çështjen e Mayorga”, shkroi Albregts. Ai fajësoi Stovall-in për përpjekjet “të guximshme”, “të paturpshme” dhe “abuzive” për të bërë publike marrëveshjen e konfidencialitetit dhe rekomandoi që Dorsey të refuzonte pretendimin e Stovall se Mayorga i mungonte kapaciteti mendor për të nënshkruar marrëveshjen e 2010-ës.

Rrethi i nëntë vendosi këtë vit se i takonte Dorsey-t të vendoste për këtë çështje. Nuk ishte menjëherë e qartë në vendimin e Dorsey nëse publiku mund të shihte ende raportin e policisë së Las Vegasit të përpiluar pasi Mayorga ngriti padinë e saj në 2018.

Albregts tha se mohimi i aksesit të New York Times në atë që policia mblodhi “pothuajse me siguri do të ngrinte ‘spektrin e censurës së qeverisë'”. Ai rekomandoi transferimin e Dorsey në një gjykatë shtetërore për kërkesën e gazetës për dokumente të hapura.

Një urdhër mbrojtës i vendosur nga Dorsey për të parandaluar lirimin e marrëveshjes së vitit 2010 nuk zbatohet për policinë metropolitane të Las Vegas, zbuloi Albregts, dhe “nuk e ndalon LVMPD-në të shpërndajë dosjen e saj të hetimit penal”.

Avokatja Margaret McLetchie, që përfaqëson Times, nuk iu përgjigj menjëherë një mesazhi në lidhje me atë rast.

Artikuj të ngjashëm