Cilat janë përfitimet e vitaminës D në trupin e njeriut?

By

Një trup i njeriut prodhon vitaminë D si përgjigje ndaj ekspozimit në diell. Një person gjithashtu mund të rrisë marrjen e vitaminës D, përmes ushqimeve të caktuara.

Vitamina D është thelbësore për disa arsye, duke përfshirë ruajtjen e kockave dhe dhëmbëve të shëndetshëm. Mund të mbrojë gjithashtu nga një sërë sëmundjesh dhe gjendje, të tilla si diabeti tip 1.

Pavarësisht nga emri i saj, vitamina D nuk është një vitaminë, por një prohormon, ose pararendës i një hormoni.

Vitaminat janë lëndë ushqyese që trupi nuk mund t’i krijojë, dhe kështu që një person duhet t’i konsumojë ato në dietë. Sidoqoftë, trupi mund të prodhojë vitaminë D.

Në këtë artikull, ne shohim përfitimet e vitaminës D, çfarë ndodh me trupin kur njerëzit nuk marrin mjaftueshëm dhe burimet e vitaminës D.

Përfitimet

Vitamina D ka role të shumta në trup. Ndihmon në:

 • promovimin e kockave dhe dhëmbëve të shëndetshëm
 • duke mbështetur shëndetin e imunitetit, trurit dhe sistemit nervor
 • rregullimin e niveleve të insulinës dhe mbështetjen e menaxhimit të diabetit
 • mbështetjen e funksionit të mushkërive dhe shëndetin kardiovaskular
 • duke ndikuar ne shprehjen e gjeneve te perfshire ne zhvillimin e kancerit.

 

Burimet e vitaminës D

Marrja e dritës së mjaftueshme të diellit është mënyra më e mirë për të ndihmuar trupin të prodhojë mjaftueshëm vitaminë D. Burime të shumta ushqimore të vitaminës D përfshijnë:

 • peshk yndyror, të tilla si salmoni, skumbri dhe toni
 • të verdhat e vezëve
 • djathë
 • mëlçi viçi
 • kërpudha
 • qumësht i pasuruar
 • drithëra dhe lëngje të fortifikuara. /Prive.al

 

Artikuj të ngjashëm