Çfarë është sëmundja e shpirtit dhe si ta kaloni atë?

By

E dini atë ndjenjë kur jeni në një dhomë të mbushur me njerëz dhe megjithatë ndiheni dëshpirëmisht vetëm? Apo kur keni një bisedë dhe gjithçka duket paksa e pakuptimtë dhe e cekët? Ndoshta keni një ndjenjë intuitive se diçka mungon në jetën tuaj, por nuk jeni të sigurt se çfarë? Ju keni shënuar të gjitha kutitë e jetës – karrierën, familjen, miqtë, argëtimin, fitnesin dhe shëndetin. Megjithatë, brenda jush, mbetet një dëshirë e thellë për diçka më shumë. 

Kjo është ajo që ne përshkruajmë si “sëmundje shpirti”. Ne kemi humbur ankorat tona shumë të nevojshme të komunitetit, pleqve, vlerave të përbashkëta, angazhimeve dhe besimit në atë që është “më e madhe se ne”. Kur asgjë nuk ka kuptim, qëllim ose thellësi, është një recetë për një ekzistencë të vetmuar dhe të frikshme.

Pra, çfarë mund të bëjmë për këtë? Epo, para së gjithash, është e rëndësishme t’i tregoni vetes pak dhembshuri. Shumica prej nesh luftojnë me sëmundjen e shpirtit në një moment të jetës sonë. Gjithashtu nuk do të thotë që ju duhet të jepni të gjitha të mirat tuaja të kësaj bote dhe të shkoni të jetoni në një manastir (nëse nuk dëshironi, sigurisht)! Ekziston një mënyrë tjetër: një rrugë e mesme, e cila na lejon të shijojmë bollëkun e jetesës moderne, duke qëndruar të lidhur me dimensionet më të thella të jetës. 

Këtu janë disa “përbërës” për antidotin për sëmundjen tonë kolektive të shpirtit:

1. Kërkoni lidhje më të thella me shpirtra të tjerë me zemër të njëjtë. 
2. Sillni më shumë ritual në jetën tuaj dhe bëni të përditshmen të shenjtë.
3. Rilidhuni me mrekullinë dhe frikën tuaj për mrekullitë e shumta të vetë jetës.
4. Krijoni një praktikë meditimi ose lutjeje që ju lëviz përtej mendjes egoike.
5. Ngadalësoni për të lejuar që mençuria juaj intuitive të dëgjohet dhe t’ju udhëheqë.
6. Kaloni kohë në vetmi dhe natyrë, duke u rilidhur me Nënën Tokë.
7. Praktikat e mirënjohjes janë themelore për të jetuar plot shpirt.
8. Gjeni mënyra për të dashur dhe për të shërbyer brenda komunitetit tuaj.
9. Lëreni shpirtin tuaj të flasë përmes shprehjes krijuese – këndoni, kërceni, pikturoni, vizatoni, shkruani ose skulptoni. Merrni zgjedhjen tuaj.
10. Lidhuni me paraardhësit tuaj, nderojini ata dhe lërini t’ju udhëheqin. 
11. Mos harroni se të gjithë kanë nevojë për një plak që t’i mbajë dorën. Gjeni tuajat. 

Nëpërmjet përfshirjes së disa prej tyre në jetën tuaj të përditshme, ju do të pastroni gradualisht mbeturinat që mbulojnë shpirtin tuaj. Me kalimin e kohës do të rindezni besimin tuaj në pamjen më të madhe të jetës dhe do të filloni të ndiheni të ngopur nga brenda. Vetë dashuria do të jetë udhërrëfyesi juaj. 

Artikuj të ngjashëm