A mund të përmirësohen tiparet e personalitetit pa motivim personal?

By

Një studim i ri ka zbuluar se përpjekja për të përmirësuar stabilitetin emocional të dikujt pa angazhimin e tyre nuk ka gjasa të ndodhë. Siç vuri në dukje një studim i fundit i kryer nga profesori i psikologjisë në SMU, Nathan Hudson, tiparet e personalitetit janë të lidhura me një gamë të gjerë të rezultateve të jetës, të tilla si cilësia e marrëdhënieve dhe suksesi në profesion.

Ai në kërkimin e fundit zbuloi se ndërgjegjja – aftësia për të qenë përgjegjës, punëtor dhe i organizuar – mund të përmirësohej edhe nëse pjesëmarrësit nuk ishin të motivuar për të ndryshuar. Përfundimi i një sërë detyrash gjatë një periudhe të rregulluar rezultoi se ndryshon zakonet dhe për këtë arsye përmirëson ndërgjegjshmërinë.

Por, stabiliteti emocional ishte një çështje tjetër: pjesëmarrësit e studimit u bënë më të mirë në trajtimin e situatave të vështira vetëm nëse zgjoshën të punonin për stabilitetin e tyre emocional. Përndryshe, detyrat që iu dhanë gjatë katër javëve rezultuan të paefektshme.

Studimet e mëparshme nga Hudson dhe psikologë të tjerë kishin treguar se njerëzit që punonin në mënyrë aktive për të ndryshuar aspektet e personalitetit të tyre ishin, në shumë raste, të suksesshëm në arritjen e rezultateve që dëshironin. Por më parë, nuk ishte e qartë nëse një person mund të kishte rezultate të suksesshme nëse nuk zgjidhte cilin tipar të personalitetit do të kërkonte të ndryshonte dhe nuk do të investohej për ta bërë atë ndryshim.

Hudson kreu dy studime të veçanta për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje. Secili zgjati katër muaj. Ai zbuloi se studentët që përfunduan më shumë detyra nga ato të ndërtimit të ndërgjegjes panë një përmirësim, edhe kur nuk ishin të vetëdijshëm përse iu caktuan detyrat, shkruan Hindustantimes, transmeton Klankosova.tv.

Por për ata që nuk zgjodhën të punonin për stabilitetin emocional, sfidat ishin krejtësisht inerte – ose madje e përkeqësuan atë tipar. Hudson dyshonte se arsyeja pse njerëzit duhet të motivohen për të ndryshuar stabilitetin emocional është se ky tipar trajton emocionet negative.

“Për shumë njerëz, mund të jetë e vështirë të ndalosh së ndjeri i zemëruar ose të ndalosh së qeni në stres. Paramendimi im është se strategjitë indirekte për të ndryshuar emocionet e dikujt, të tilla si shkrimi në një ditar ose të menduarit për gjëra pozitive, mund të funksionojnë vërtet vetëm kur njerëzit duan t’i përdorin ato teknika për të ndryshuar emocionet e tyre,” shtoi ai.

Ndërgjegjshmëria, nga ana tjetër, mund të falsifikohet lehtësisht dhe të rritet me kalimin e kohës përmes veprimeve mekanike, si pastrimi i dhomës tuaj ose përdorimi i një kalendari.

Artikuj të ngjashëm