A mund të çojë në vdekje pirja e tepërt e ujit?

By

Pirja e sasisë së duhur të ujit ka përfitime të panumërta. Nga lehtësimi i kapsllëkut deri te ruajtja e ekuilibrit të lëngjeve në trup, pothuajse të gjithë ekspertët e shëndetit do t’ju sugjeronin të pini 8-10 gota të detyrueshme ujë çdo ditë për një shëndet të mirë. Disa njerëz priren ta marrin shumë seriozisht këtë këshillë dhe të pinë sasi të mëdha uji gjatë gjithë ditës, duke pritur humbjen e shpejtë të peshës ose detoksifikimin e mëlçisë.

Por a ndihmon vërtet sasia e tepërt e ujit apo në disa rrethana të rralla mund të bëhet vdekjeprurëse?

Neurologu Sudhir Kumar, ka folur për rreziqet e ujit të tepërt që përfshin vdekjen dhe çështje të tjera serioze shëndetësore. Kur pini më shumë ujë sesa kërkohet, mund të prishë ekuilibrin e elektroliteve dhe të ulë natriumin në nivele të rrezikshme të ulëta. Quhet dehje me ujë dhe mund të shkaktojë simptoma si konfuzion, të përzier dhe të vjella në raste të rralla edhe koma, konvulsione dhe vdekje.

“Uji shpëton jetën dhe është thelbësor për mbijetesën. Megjithatë, pirja e tepërt e ujit, veçanërisht gjatë një periudhe të shkurtër kohore mund të çojë në rreziqe serioze për shëndetin, duke përfshirë vdekjen”, tha Kumar.

Dr. Kumar thotë se derisa kërkesa normale për ujë është 2.5 deri në 3 litra në ditë, ekziston një keqkuptim se pirja e më shumë ujit është e mirë për shëndetin.

“Disa njerëz mund të pinë më shumë ujë për shkak të sëmundjeve psikiatrike. Atletët mund të mbivlerësojnë humbjen e lëngjeve dhe të pinë një sasi të tepërt të ujit”, shtoi ai.

Uji i tepërt mund të prishë ekuilibrin e natriumit dhe ujit në gjak. Marrja e duhur e ujit është po aq e rëndësishme sa ngrënia e ushqimit të duhur ose gjumi i cilësisë së mirë, tha nutricisti Smitha Shetty.

“Hidratimi është shumë i rëndësishëm dhe mos pirja e ujit mund të çojë në komplikime të ndryshme. Megjithatë, a e dini se pirja e tepërt e ujit mund të çojë në dehje nga uji. Kjo ndodh kur kripa dhe elektrolitet e tjera në trupin tuaj hollohen dhe veshka juaj nuk mund të shpëlahet. Shumë ujë mund të prishë ekuilibrin e natriumit dhe ujit në gjak. Marrja e duhur e ujit është po aq e rëndësishme sa ngrënia e ushqimit të duhur ose gjumi i mirë”, shtoi ai.

Pirja e tepërt e ujit mund të shkaktojë fryrje, hiponatriemi (që supozohet të jetë shkaku i vdekjes së Bruce Lee), ënjtje, metabolizëm të dobët, etj. Përqindja e ujit nuk mund të rregullohet, ajo ndryshon sipas stinëve dhe aktiviteteve tuaja fizike.

Artikuj të ngjashëm